Menu
×

Terma & Syarat

Kadar Sewaan

  • Kadar bayaran akan dikenakan sekurang-kurangnya pada kadar sewa minima setiap hari dan tertakluk pada tempoh 24 jam.
  • Kadar setiap jam yang melebihi caj satu hari akan dinyatakan di dalam ini, dan tidak melebihi kadar sewa sehari suntuk lagi.
  • Kadar setiap jam adalah RM20 termasuk VAT untuk semua kenderaan.
  • Kadar sewa tidak termasuk kos petrol yang digunakan semasa sewa.
  • Kadar sewa termaksuk cukai perkhimatan dan 6% GST.

Cara Pembayaran

paymentKami menerima pembayaran melalui wang tunai dan kad kredit. Tiada terma kredit dibenarkan untuk sewa jangka pendek.

Penembahan Kenderaan Dalam Talian

Penyewa dinasihatkan untuk menempah kenderaan kami sekurang-kurangnya sehari sebelum perjalanan melalui tempahan online atau menghubungi wakil perkhidmatan pelanggan kami untuk mengelakkan tidak cukup kenderaan untuk disewa terutamanya semasa musim kemuncak. Dan, jumlah yuran tempahan sebanyak RM200 yang dibayar kepada kami tidak akan dikembalikan sekiranya Penyewa gagal hadir atau membatalkan permintaan sewa mereka pada tarikh yang ditetapkan. Perubahan tarikh sewa dibenarkan dengan minimum 48 jam pemberitahuan pada tanggungan Penyewa.

Lesen Memandu

Lesen Memandu Malaysia dan Lesen Memandu Antarabangsa boleh digunakan semasa menyewa kenderaan. Pengecualian atau ekspatriat atau pelancong asing dengan pas lawatan sosial yang sah, mereka boleh menggunakan lesen memandu yang sah yang dikeluarkan oleh negara asal mereka.

Lokasi Pengambilan dan Pemulangan Kenderaan

Liputan utama kami adalah di Pulau Pinang. Kami tidak menghantar kenderaan kami keluar dari Pulau Pinang. Bayaran tambahan akan dikenakan sewajarnya jika Penyewa memilih lokasi pengambilan selain dari lokasi yang disenaraikan di bawah.
Lokasi Waktu Kerja

(09:00-19:00)

Lepas Waktu Kerja

(19:01-next day 08:59)

Queensbay Mall or Plaza Ivory (Main Office) Percuma RM50/perjalanan
Sungai Nibong Bas Terminal Percuma RM50/perjalanan
Penang International Airport Percuma RM85/perjalanan
Prangin Mall or Komtar RM30/perjalanan RM80/perjalanan
Georgetown or Gurney Area RM50/perjalanan RM120/perjalanan
Swettenham Port or Penang Jetty RM50/perjalanan RM120/perjalanan
Tanjung Bungah & Batu Feringghi RM80/perjalanan RM180/perjalanan
Surcaj tambahan tertakluk pada penambahan RM50-RM85/perjalanan untuk pengambilan dan pemulangan kenderaan antara jam 19.00 ke 09.00 (setiap hari).

Perkhidmatan Kerosakan Kecemasan

Perkhidmatan gantian kenderaan segera akan disediakan atas permintaan semasa Isnin – Ahad dari 09.00 hingga 21.00 yang tertakluk kepada mana-mana kes-kes kerosakan. Dan, ia disediakan untuk dalam Pulau Pinang sahaja. Tetapi, perkhidmatan tidak termasuk perkhidmatan gentian tayar pancit.

Bayaran Tempat Letak Kenderaan dan Saman Trafik

Penyewa perlu membayar semua denda dan kos mahkamah kerana melanggar undang-undang jalan raya atau kesalahan undang-undang lain dan pelanggaran yang dikenakan terhadap kenderaan sewa ketika dalam tempoh sewaan.

Deposit Jaminan

Jumlah deposit jaminan dipegang semasa tempoh sewaan berbeza untuk pembayaran tunai dan pembayaran kad kredit. Sementara itu, kami boleh sahaja mengenakan caj luar talian RM300 sebagai deposit jaminan untuk pembayaran kad kredit. Dengan kata lain, tiada urus niaga wujud untuk pembayaran ini. Bagi mereka yang tidak memiliki kad kredit/kad caj, kami memerlukan Penyewa memberikan kami wang tunai untuk deposit jaminan RM500 di samping salinan Kad Pengenalan/Pasport serta Salinan Lesen Memandu.

Insurans dan Pengecualian Kerosakan Pelanggaran

Semua kenderaan kami dilengkapi dengan skim insuran kenderaan komersial standard mengikut Akta Pengangkutan Jalan 1987. Tidak kira apa yang berlaku dan betapa serius kerosakan kenderaan sewa dalam tempoh sewaan sama ada disebabkan oleh kecuaian Penyewa atau pihak ketiga, penyewa hanya akan bertanggungjawab bagi lebihan dan tidak boleh melebihi amaun yang dinyatakan di bawah:
lossJika Penyewa bersetuju untuk membeli Pelan Pengecualian Kerosakan Pelanggaran. Ia adalah satu perlindungan tambahan bagi sebarang tuntutan yang dibuat oleh pihak ketiga pada kerosakan dan kecederaan tubuh dalam kejadian kemalangan. “CDW” bukan insurans atau produk insurans. Walau bagaimanapun, pembelian pengecualian kerosakan perlanggaran merupakan pilihan yang tidak wajib untuk menyewa kenderaan. Tidak kira, sama ada dengan atau tanpa pembelian Pengecualian Kerosakan Perlanggaran Penyewa tetap bertanggungjawab terhadap liabiliti yang berlebihan.
Tanpa membeli Pengecualian Kerugian kerosakan, Penyewa dan/atau mana-mana pemandu yang diberi kuasa tambahan bertanggungjawab terhadap semua kecederaan peribadi dan kecederaan peribadi yang dituntut oleh pihak ketiga, termasuk kematian, dan kerosakan harta benda, yang timbul daripada, atau oleh sebab penggunaan kenderaan semasa sewaan. Keseluruhan terma dan syarat akan dinyatakan selanjutnya dalam perjanjian sewaan semasa menyewa kenderaan.

Sila rujuk dasar privasi di sini.

Contact Us

Big Thumb Rent a Car Ventures
2-2-12B, University Place (Plaza Ivory), Halaman Bukit Gambir,
11700 Gelugor, Penang, Malaysia
+604-655 3649/ +604-656 6896
+604-657 2608
info@bigthumbgroup.company

Bagaimana untuk Menempah Kereta Anda dengan BigThumb